Tarte Tatin is vernoemd naar twee Franse zussen (Stéphanie en Caroline Tatin) die deze taart eind 19de eeuw per ongeluk creëerden. De kracht van deze omgekeerde appeltaart is dat de bodem echt knapperig blijft omdat deze geen last heeft van het appelvocht. Inmiddels zijn er talloze varianten van de Tarte Tatin. De vulling kan bestaan uit andere vruchten, maar ook uit bijvoorbeeld gegrilde groenten. Ik heb hier gekozen voor de echte Franse klassieker. Een van mijn lievelingsdesserts. Helemaal in combinatie met een bolletje zelfgemaakt ijs.
Het maken van een goede karamel is lastig omdat het een heel kritisch traject is. Je moet niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat je vuur uitzetten. De kracht van dit recept is dat het lastigste onderdeel, het maken van de karamel, zodanig is aangepast dat het eigenlijk niet kan mislukken.
Ingrediënten
- 6 kleine zoete appels (geschild, klokhuizen verwijderd, in kwarten)
- 100 gram ongezouten roomboter
- 200 gram fijne kristalsuiker (evt. wat vanillesuiker)
- Snufje kaneel
- Snufje zout
- 1 rol vers bladerdeeg
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 210 °C (boven- en onderwarmte);
- Vet een ronde ovenschaal/quichevorm van 27 cm in diameter in;
- Smelt de boter een koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de boter gesmolten is voeg je de suiker toe en roer je dit door de boter. Zodra het boter en suikermengsel begint te koken en borrelen voeg je de appels en het snufje zout toe.
- Roer door elkaar tot alle appels een laagje karamel hebben. Laat dit geheel zo’n 15 – 20 minuten koken terwijl je erbij blijft en af en toe roert. De karamel zal langzaam donkerder worden. Heb geduld, het kan best 15 minuten duren voordat je een karamel gaat ontstaan. Het geheel zal steeds plakkeriger worden;
- Rol het bladerdeeg uit;
- Giet de gekarameliseerde appels samen met de karamel in je ingevette vorm. Keer alle appels met de bolle kant naar beneden. Dek af met het bladerdeeg en snijd eventueel overtollig bladerdeeg weg en stop de randjes in de vorm;
- Prik enkele gaatjes in het bladerdeeg met een vork of scherp mesje zodat tijdens het bakproces de stoom die ontstaat kan ontsnappen;
- Zet de taart in de voorverwarmde ove tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is. Dit duurt ongeveer 25 – 30 minuten;
- Haal de vorm uit de oven en neem een platte schaal die groter is dan de pan. Plaats de schaal op de vorm en draai het geheel in een snelle beweging om. De Tarte Tatin ligt nu op de schaal met de appels naar boven. Laat even afkoelen tot de karamel niet meer (te) heet is.
