Pizza met een bodem van spelt

In Napels zijn ze ervan overtuigd dat de pizza afkomstig is uit deze Italiaanse stad. Of dat echt zo is, weten we niet. Platte broden, wat de pizza natuurlijk is, hebben in ieder geval wel een mediterrane oorsprong. Denk maar aan het Griekse pitta en de Turkse pide. Het mooie van pizza’s is dat je er allerlei varianten van kan maken, waardoor bijna iedereen er blij van wordt. Met name onze oudste dochter is dol op pizza. Vanwege haar tarwe intolerantie maken we vaak deze variant met spelt. Die deel ik graag met jullie.

INGREDIËNTEN (4 personen)

  • 680 gram speltbloem (en een klein beetje voor het uitrollen van de pizza’s)
  • 10 gram droge gist
  • 400 ml lauw water
  • 13 gram keukenzout
  • scheutje olijfolie
  • 250 ml tomatensaus (bijvoorbeeld Tomato Frito)
  • Beleg naar keuze (zoals mozzarella, geitenkaas, pesto, ham, chorizo, olijven, rucola, tonijn, basilicum, geraspte kaas)

BEREIDING

Meng in een grote kom de speltbloem, het gist en het water. Kneed er met je handen in 10 minuten een soepel deeg van. Voeg na 2 minuten kneden het zout toe. Voeg eventueel wat extra water toe als het deeg te droog blijft of extra bloem als het te vochtig blijft.

Vet een kom in met een klein beetje olijfolie. Leg hierin het bolletje deeg. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Het deeg is voldoende gerezen als je met je vinger een gat erin maakt en het deeg niet meer terug veert.

Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden Celsius. Bestrooi een bakpapiertje met een klein beetje bloem. Rol een stuk van het deeg uit op het bakpapiertje. Eventueel kan je de pizza mooi rond snijden. Strijk met een bolle kant van een lepel een beetje tomatensaus op de pizzabodem. Herhaal dit tot je 4 / 5 pizzabodems hebt gemaakt (deeg is in principe voldoende voor 5 bodems).

Bak de pizzabodems in 6 – 7 minuten voor in de voorverwarmde oven. Laat de pizzabodems afkoelen op een rooster. Deze voorgebakken pizzabodems zijn prima in te vriezen. Als je zorgt dat je wat meer maakt, heb je dus altijd in no time verse pizza op tafel!

Beleg de afgekoelde pizza’s met ingrediënten naar keuze en bak ze in 6 – 7 minuten af in de oven (250 graden Celsius). Basilicum en rucola voeg je uiteraard pas toe nadat de pizza is afgebakken.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.