Franse risotto zonder kaas

Risotto is een rijstgerecht dat afkomstig is uit het noorden van Italië.  Risotto wordt meestal gemaakt van Arborio rijst (rondkorrel rijst). Arborio geeft een mooie romige risotto. De rijst wordt eerst een paar minuten droog aangebakken en daarna in bouillon gekookt. Aan het einde van de bereiding wordt vaak Parmezaanse kaas toegevoegd. Deze variant is echter zonder kaas en met een Franse twist. Mijn moeder kwam namelijk eten en die gruwelt van kaas, helaas.  

INGREDIËNTEN (4 PERSONEN)

Let op: onderstaande ingrediënten zijn voor een bijgerecht.

  • 150 gram risotto rijst
  • 1 groentebouillon tablet (750 ml bouillon)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 400 g roerbakgroente (courgette, paprika, wortel, etc.)
  • 4 theelepels Provençaalse kruiden
  • 1 scheut witte wijn
  • 60 gram roomboter
  • zout en peper

Bereiding

Snijd de knoflook en ui fijn. Snijd ook de roerbakgroente fijn. Hou er rekening mee dat je zachte groente, die sneller gaar is (zoals courgette), in groffe stukken snijd en harde groente (zoals wortel) in kleine stukken. Verhit de helft van de boter in de hapjespan en fruit de knoflook en de ui 30 sec. Voeg de roerbakgroente en Provençaalse kruiden toe en bak 2 min. Voeg de risottorijst toe en bak 3 min. tot de korrels glazig zijn. Zorg ervoor dat de rijst continue in beweging is. Blus af met een scheut witte wijn en roer tot bijna alle wijn is opgenomen (of verdampt). Voeg vervolgens ongeveer 500 ml van de groentebouillon toe en doe de deksel op de pan. Draai het vuur laag zodat de risotto zachtjes kookt. Het duurt ongeveer 20 – 25 minuten voordat de risotto gaar is. Roer de risotto af en toe door. Als deze droog dreigt te koken voeg je wat extra bouillon toe. Voeg, als de risotto klaar is, de boter toe om de risotto nog iets romiger te maken.

Voor het bereiden van de risotto maak ik gebruik van een Staub Cocotte Braadpan. Groot voordeel is dat deze pan (en er zijn ook andere vergelijkbare pannen) uitstekend geschikt zijn om de risotto te maken op de hierboven beschreven wijze. Heb je niet een dergelijke braadpan dan moet je steeds een scheut bouillon toevoegen en roeren tot deze is opgenomen. Dit moet je blijven herhalen tot de rijst beetgaar is (20 – 25 min). Erg arbeidsintensief met hetzelfde resultaat.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.