Appel-frambozen crumble met kaneelijs

Dit is een van mijn favoriete desserts. De combinatie tussen de warme crumble en het ijs is heerlijk. Als je het ijs in de supermarkt haalt is het een heel eenvoudig dessert. In deze variant heb ik ook het ijs zelf gemaakt. Echt een aanrader! Maar begin hier wel op tijd mee. Het liefst een dag van tevoren.

Ingrediënten (4 personen)

Appel-frambozen crumble

Voor de crumble

  • 150 gram (spelt)bloem
  • 90 gram boter
  • 140 gram suiker
  • 1/2 theelepel kaneel

Voor de vulling

  • 2 a 3 appels
  • 16 frambozen
  • 1/2 eetlepel suiker
  • rasp van 1 sinaasappel

Kaneelijs

  • 250 ml volle melk
  • 1 kaneelstokje
  • 3 eidooiers
  • 1/2 eetlepel kaneelpoeder
  • 100 gr kristalsuiker
  • 500 ml slagroom

Bereiding

APPEL-FRAMBOZEN CRUMBLE

Zorg dat de boter mooi zacht is. Zeef de bloem. Maak een fijne crumble door de bloem met de boter, kaneel en suiker in de keukenmachine te mengen. Laat de crumble rusten. . Maak een fijne crumble door de bloem met boter en suiker in de keukenmachine te mengen. Laat even rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de appel fijn en meng deze met de suiker en de sinaasappelrasp. Vul 4 kleine ovenschaaltjes (of een grote) met het appelmengsel. Doe in elk ovenschaaltje 3 a 4 frambozen. Verdeel de crumble over het fruit.

Bak de crumble 20-30 min. in de oven.

Kaneelijs

Doe de volle melk en het kaneelstokje in een steelpannetje en verwarm dit op de kookplaat. De melk mag goed warm worden maar niet koken. Klop ondertussen de eidooiers met de kristalsuiker en het kaneelpoeder op. Verwijder het kaneelstokje uit de warme melk en schenk een deel van de warme melk al kloppend bij de eidooiers. Schenk vervolgens alles weer terug in de pan. Verwarm het onder continue roeren tot 85°C. De custard die je maakt wordt bij deze temperatuur dik. Het mengsel mag beslist niet koken (dan heb je een roerei). Giet het mengsel door een zeef en laat afkoelen. Klop de slagroom door het mengsel en zet het mengsel het liefst een nacht in de koelkast. Dan worden de smaken van het ijs mooier. Maar laat het mengsel als je daar geen tijd voor hebt in ieder geval goed afkoelen.

Schenk het mengsel in de ijsmachine en laat de machine 20-30 minuten draaien tot het beslag ijs is geworden. Zet het ijs nog minimaal 2 uur in de vriezer zodat het hard (maar niet te hard) kan worden.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.