Panna cotta komt oorspronkelijk uit Italië. De naam betekent letterlijk gekookte room. Dit verwijst naar de wijze waarop panna cotta wordt gemaakt. Zeker met de witte chocolade, is het een van de favoriete desserts van mijn kinderen. Ik serveer de panna cotta vaak in kleine weckpotjes. Dan kan je iets minder gelatine gebruiken. Wil je de panna cotta storten? Gebruik dan 25% (bij 4 personen een half blaadje) meer gelatine dan in dit recept staat. Voordeel van het serveren in een weckpotje of ander glaasje is dat het eenvoudiger is (storten is best een lastige handeling) en dat de panna cotta door het gebruik van minder gelatine zachter van structuur is.
Ingrediënten (4 personen)
Panna cotta van witte chocolade
- 400 ml slagroom
- 150 gram witte chocolade
- 2 blaadje gelatine
Frambozensaus
- 250 gram frambozen
- 100 gram geleisuiker
- sap van een halve citroen
Bereiding
panna cotta van witte chocolade
Hak de witte chocolade in stukken en doe deze in een kom. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
Breng de slagroom langzaam aan de kook. Op het moment dat de slagroom kookt, haal je de room van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in de hete slagroom. Giet het slagroommengsel vervolgens over de witte chocolade. Blijf roeren tot alle chocolade is opgelost. Giet het mengsel over een zeef in een maatbeker. Verdeel de panna cotta over de glaasjes. Laat de panna cotta minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
frambozensaus
Als de frambozen niet te duur zijn, kan je voor dit recept verse frambozen gebruiken. Maar ook met diepvriesframbozen wordt de saus heerlijk.
Doe alle ingrediënten voor de frambozensaus in een pan en breng ze aan de kook. Roer regelmatig door. Laat het mengsel ongeveer 3 minuten doorkoken. Giet het mengsel in een zeef. Met behulp van de bolle kant van een lepel kan je de saus door de zeef duwen. De pitjes blijven dan achter. Laat de saus afkoelen voor gebruik. Door het gebruik van geleisuiker, zal de saus dikker worden.
Giet de saus voor het serveren over de panna cotta.