Wie is er niet opgegroeid met het vlees dat uren stond te stoven op het fornuis in een smaakvolle vloeistof. Tijdens het sudderen worden stoffen als collageen en elastine afgebroken. Dit zijn de stoffen die het vlees stug houden. Het effect is dat het vlees heel mals wordt en volledig uiteen kan vallen. In dit gerecht gaat het mij niet om het mals maken van taai vlees (alhoewel de gehaktballen boterzacht worden), maar veel meer op het intensiveren van de smaak. Ik gebruik hiervoor mijn slowcooker (ook bekend als crock-pot). Ideaal omdat je het gerecht ’s morgens voorbereid en als je ’s avonds thuis komt na een dag werken zo aan tafel kan.
INGREDIËNTEN (4 PERSONEN)
- 750 gram rundergehakt
- 1 ui
- 1 rode chilipeper
- 1 ei
- 100 gram parmezaanse kaas
- 3 boterhammen
- 1 eetlepel tomatenpasta (blik)
- 2 theelepels gerookte paprika
- 1 eetlepel verse oregano
- 1 theelepel chilipoeder
- 700 ml tomatensaus of passata uit de supermarkt
- 200 ml groentebouillon
- 3 teentjes knoflook
bereiding
We starten met het voorbereiden van de ingrediënten voor de gehaktballen. Doe het gehakt in een grote kom en voeg hier achtereenvolgens: de fijngesneden ui en chilipeper, de geraspte parmezaanse kaas, de verkruimelde boterhammen, de fijngesneden oregano, de eetlepel tomatenpasta, het ei, de gerookte paprika en het chilipoeder aan toe. Meng dit goed.
Rol balletjes ter grote van een pingpongbal.
Doe de gehaktballetjes in de slowcooker en voeg hier de tomatensaus, de fijngesneden knoflook en de groente bouillon aan toe.
Laat het geheel in ongeveer 6 uur om de laagste stand van de slowcooker gaar worden. Het is heerlijk om bij deze gehaktballetjes pasta (met extra parmezaanse kaas) en een eenvoudige salade te serveren.