Poké Bowl: easy sushi

Een Poké Bowl is een Hawaïaans gerecht met haar roots in de Japanse keuken. Eind negentiende en begin twintigste eeuw werkte er veel Japanners op de suiker- en ananasplantages in Hawaï. In de jaren 30 van de vorige eeuw was ruim 40% van de bevolking op Hawaï Japans. Geen wonder dat de Japanse roots terug te vinden is in de Hawaïaanse keuken.

Poke betekent eigenlijk in stukjes snijden. En dat is natuurlijk precies wat je doet bij dit gerecht. Bij ons in het gezin zijn we gek op sushi. En dit is voor mij de easy variant die je op een vrijdagmiddag zo in elkaar gezet hebt. En het mooie is dat het ook eenvoudig naar ieders smaak aan te passen is.

Een Poké Bowl wordt opgebouwd uit een aantal lagen. Allereerst is er de basislaag. Ik gebruik hier meestal sushirijst voor, maar het kan ook prima met bijvoorbeeld quinoa of noedels. Daarnaast bevat de Poké Bowl (rauwe) vis, (diverse) dressings en verschillende smaakmakers die onder andere textuur en vitamines brengen.

Hieronder het recept van de Poké Bowl zoals deze op de foto staat (voor 4 personen).

Ingrediënten (4 personen)

  • Sushirijst
  • 300 gram sushirijst
  • 5 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker

Spoel de rijst grondig af in een zeef of vergiet onder de kraan totdat het water transparant en dus schoon is. Doe de rijst samen met de 500 milliliter water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en kook de rijst 15 minuten. Draai het vuur uit en laat nog 15 minuten zo staan met de deksel op de pan.

Verwarm ondertussen in een ander pannetje de rijstazijn met het zout en de suiker, totdat de suiker is opgelost. Dit is de dressing voor de rijst. Giet de dressing over de rijst en roer een paar keer om. Laat afkoelen tot lauwwarm.

Gemarineerde tonijn

  • 150 gram tonijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sushi azijn
  • sap van een halve limoen
  • chilipeper

Maak een marinade van de sojasaus, de sesamolie, de sushi azijn en het sap van een halve limoen. Breng dit op smaak met een klein beetje chilipeper. Snijd de tonijn in blokjes en leg deze in de marinade. Laat dit een half uurtje staan.

Gemarineerde zalm

  • 250 gram zalmfilet (vers)
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel Sriracha
  • 1 theelepel sesamolie

Meng de mayonaise met de sojasaus, Sriracha, sesamolie en limoensap. Snijd de zalm in plakjes en marineer in het mayonaisemengsel. Laat minimaal een half uurtje staan.

Oosterse garnalen

  • 150 gram grote garnalen
  • ½ teentje knoflook (fijngehakt)
  • 2 cm gemberwortel (fijn gehakt)
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel honing

Meng in een kom de sambal, knoflook, gember, sojasaus, vissaus en honing. Dep de garnalen droog met keukenpapier en leg ze in de marinade. Laat minimaal 10 minuten staan. Haal de garnalen uit de marinade en bak ze in enkele minuten gaar. Laat afkoelen.

En verder…

  • ½ mango (in blokjes)
  • 1 avocado (in plakken)
  • 1 bakje wakame salade (zeewiersalade)
  • 175 gram sojaboontjes
  • 6 radijsjes (in plakjes)
  • 1 komkommer (in plakken in de lengte)
  • Sesamzaadjes

Nu alles is voorbereid kan je de Poké Bowls afmaken. Begin met een laagje rijst en leg hier vervolgens alle ingrediënten op. Je kan de Poké Bowl afmaken met wat sesamzaadjes.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.