Rendang is een gerecht dat zijn oorsprong kent in West-Sumatra (Indonesië). Het werd oorspronkelijk vooral bij ceremoniële bijeenkomsten geserveerd. Rendang wordt meestal gemaakt van rundvlees (Rendang Dagiang), maar kan bijvoorbeeld ook van kip, geitenvlees of zelfs groenten gemaakt worden. De basis van Rendang is dat het vlees of de groente langzaam in kokosmelk en kruiden gekookt wordt.
De traditionele Rendang wordt helemaal ingekookt. Het kookproces verandert van koken in bakken. Hierdoor krijgt de Rendang een diep donker bruine kleur. Rendang die nog nat is, wordt Kalio genoemd. Dat is de Rendang die ik hier gemaakt heb.
Het recept dat ik heb gebruikt, is gebaseerd op het recept uit het boek “Ontdek het geheim van de chef” van Bart van Berkel. Dit is een van mijn favoriete kookboeken. Bart heeft het recept gekregen van Soenil Bahadoer en uiteraard aangepast tot een recept dat thuis gemaakt kan worden. Soenil is chefkok bij De Lindehof in Nuenen en gekozen tot Chef van het Jaar door GaultMillau 2020. De Lindehof heeft twee Michelin sterren. Vandaar de titel van dit recept.
INGREDIËNTEN (4 personen)
- 1 kg rundvlees (in blokjes van 3 a 4 cm)
Rendang Boemboe
- 3 stengels citroengras (buitenste bladen verwijderd en fijngesneden)
- 6 rode pepers (zaadlijsten verwijderd)
- 3 sjalotjes (fijn gesneden)
- 50 gram gember (fijn gesneden)
- 50 gram laos (fijn gesneden)
- 40 gram palmsuiker
- 100 ml runderbouillon
- 75 ml zonnebloemolie
Rendang slowcooker
- 6 kruidnagels
- 2 steranijs
- ½ theelepel kaneel
- 2 laurierblad
- 5 kaffir lime bladen
- 1 eetlepels korianderzaad
- 1 ½ theelepels sambal
- 5 eetlepels ketjap manis
- 400 ml runderbouillon
- 200 ml kokosmelk
- 75 gram kokosrasp
Bereiding
Maal voor de boemboe alle ingrediënten fijn met een blender. Kook de boemboe in een koekenpan tot al het vocht verdwenen is. Vervolgens bak je de boemboe totdat deze een mooi donkerbruine kleur heeft. Doe de gebakken boemboe in de slowcooker.
Schroei in dezelfde pan het rundvlees in wat olie tot het vlees een bruine kleur heeft. Doe dit op hoog vuur en snel om te voorkomen dat het vlees vocht gaat verliezen. Meng het vlees door de boemboe in de slowcooker.
Voeg de overige ingrediënten toe aan de slowcooker. Gaar de Rendang 7 uur op stand Low. Zelf vind ik het lekker om de grote stukken vlees die inmiddels makkelijk uit elkaar vallen met 2 vorken los te trekken.Als je droge Rendang wilt, moet je het vocht na bereiding in de slowcooker zoveel mogelijk inkoken tot de Rendang bijna droog is.
Heb je geen slowcooker? Geen probleem. Gaar de Rendang dan niet 8 uur in de slowcooker maar laat de Rendang dan ongeveer 2,5 uur sudderen.

Hoi Ronald,
Dit recept heb ik vandaag gemaakt met eenhoorntjesbrood en spitskool ipv vlees. Het was heeeerlijk!
Bedankt!
Groet,
Sarah